Energijska samopomoč znana tudi kot energijska medicina, je ena naj naprednejših smeri sodobne medicine, ki združuje najnovejše znanstvene in tehnološke dosežke ter več tisočletij stara, tradicionalna znanja starodavnih velikih civilizacij in kultur. Ukvarja se s človeškim energijskim sistemom, je del tako imenovane integralne medicine, po kateri je pacient na kliniki deležen različnih vrst obravnave: tako klasičnih kot tudi tradicionalnih medicinskih metod zdravljenja in terapij – torej tudi metod energijske medicine. Proučuje, meri in izboljšuje količino in kakovost pretoka energije skozi človeški energijski  sistem.

 

Energijska samopomoč je najboljša možna preventiva v tem času, ker uporablja dediščino mnogih starih kultur, njihovih tehnik in metod znanja, preverjenih s strani znanosti ter prilagojenim današnjemu času in načinu življenja. Z njo ugotavljamo vzroke morebitnih negativni posledic in dejanj na vseh nivojih našega življenja: materialnem, mentalnem, čustvenem, idejnem in duhovnem.


Energijska samopomoč nas namreč uči povezovati in ozaveščati najgloblje sposobnosti in znanja, ki jih ima vsak posameznik, a so zato, ker jih ne uporabljamo, zlasti v tej tehnološki dobi, nekoliko zakrnela in uspavana. Tak način življenja in spremembe je najbolj praktičen, najbolj enostaven, najbolj učinkovit, najbolj zdrav in najbolj naraven: če ga pravilno obvladamo, bomo lahko na 90 % vseh naših potreb in želja vplivali sami.


Z vso razpoložljivo teoretično in praktično podporo s strani energijskega terapevta, se posameznik usposobi tako za prepoznavanje motenj, kot tudi za prepoznavanje neizkoriščenih zmožnosti in sposobnosti ter spreminjanje mnogih slabih življenjskih navad v dobre.


Prav tako je treba poudariti, da energijski postopki in tehnike niso nikoli nasprotni ali nezaželeni nobeni bolezni oziroma težavi, kar pomeni, da so zmeraj dobrodošli. Njihov cilj je izboljšanje pretoka energije, zaradi česar bodo učinkovitejše tudi druge metode zdravljenja.